Roodkoppapegaaiamadines

De Roodkoppapegaaiamadine is typisch een vogel voor in de volière. In alle lagen van de ruimte zijn ze constant bezig met scharrelen en geven daarmee veel leven in de “brouwerij” . Vooral in de volière komen de mooie kleuren tot hun recht en mijn vrouw noemt ze daarom vaak “de kerstballen”. Omdat ik zowel roodkoppen buiten als binnen heb, kan ik goed het kleurverschil zien. De buitenvogels zijn intensiever van kleur, waarschijnlijk door de variatie in voeding. Opvallend is dat de roodkoppen in de volière huisjesslakken “uitlebberen” ; mogelijk is dit een verklaring voor de kleurintensiteit.

Behuizing en vloerbedekking

 Ook in een broedkooi met een minimale maat van 1 meter breed komen de roodkoppapegaaiamadines redelijk makkelijk tot broeden. Wel dient rekening gehouden te worden met de bodembedekking. Ze slepen alles hun nest in, dus ook sterk vochtabsorberende materialen als papier, hennep etc. Verstandig dus om in de broedkooi zand te gebruiken tijdens de broedperiode.

Nestkast en nestmateriaal

Een half open nestkastje voldoet, maar ook in andere kastjes gaan de vogels tot nestbouw en broeden over. Evenals bij andere tropische vogels is het niet verstandig om een broedstel samen te stellen voordat de vogels een jaar oud zijn. Teleurstellingen over niet voeren, uit nest gooien en verminken van de jongen wordt zo geminimaliseerd. Voor deze vogels gebruik ik cocosvezels waarmee een uitgebreid nest wordt gemaakt met een slurfachtige ingang. Veel nestmateriaal is hiervoor nodig om een nestkastje helemaal vol te proppen. Eenmaal met broeden begonnen springen de vogels bij iedere verstoring van het nest en zullen zolang je in de buurt bent ook niet meer op de eieren gaan zitten. Zorg er dus voor dat de verstoring niet te lang duurt in verband met het afkoelen van de eieren en het afsterven van de zich ontwikkelende vrucht.

Onderscheid der sexen

Evenals bij vele andere tropische vogels is het, kijkend naar het uiterlijk, moeilijk om aan te geven wat een man en wat een pop is. Het onderscheid is het duidelijks waar te nemen aan het “zingen”van de man, in combinatie met een vaak wat intensievere kleur en de rode aarsveertje die na een jaar bij de man zichtbaar worden. Het schijnt ook zo te zijn dat alleen het mannetje de nestbouw voor zijn rekening neemt.

Inmiddels allemaal verkocht.

roodkoppapegaaiamadine.large.jpg 

Net als bij de Gouldamadines heb ik deze vogels na een aantal jaren weer gekocht. Vooral doordat ze in de volière en levendige en kleurrijke aanwinst zijn. Momenteel februari 2022 heb ik een stel binnen zitten bij 20 graden en hebben ze nu 5 bevruchte eitjes. De eieren zijn uitgekomen en de jongen zijn inmiddels verkocht. Toen iemand belangstelling had voor het oude koppel heb ik dat ook weggedaan.