Gele Rietvinken

 

Gele Rietvink

Enkele maanden geleden twee koppels gele rietvinken aangeschaft, vrij jonge vogels dus broeden is voorlopig nog niet aan de orde. Vorige week nog een koppel bijgekocht en in een broedkooi geplaatst van 120 x 40 x 40 cm.

Wetende dat gele rietvinken graag grote nesten maken heb ik extra grote tralie kastjes gekocht en één daarvan binnen de kooi gehangen. Van de vorige kweker had ik gehoord dat de vogels uitgebroed waren om wit nestmateriaal, dus heb ik de vogels wit nestmateriaal ( gebleekte cocos ) gegeven.

Al snel, de volgende dag, werd er met het nestmateriaal gesleept en in twee dagen tijd werd een groot cirkelvormig nest gebouwd. Vandaag, dus binnen een week van aanschaf lag het eerste ei in het nest. Ik heb de vogels zien paren en ik heb dan ook goede hoop dat de eieren bevrucht zullen zijn.

nest van gele rietvink

Later meer over mijn ervaringen.

Het wil niet echt vlotten met de rietvinken, wel eieren, maar onbevrucht of worden na een paar dagen broeden verlaten. Vandaag 2 mei 2014 heb ik de vogels overgebracht naar de voliere, kijken of ze in een begroeide omgeving buiten wel iets presteren.

Het jaar 2014 heeft door broeden in de voliere toch 6 jonge opgeleverd.  In de winter van 2014/ 2015 de vogels in de broedkooien terug gezet en toen nogmaals laten broeden. Weer 3 jongen op stok. Inmiddels heb ik dus zoveel jongen dat ik met andere mij bekende kwekers kan ruilen om uiteindelijk een aantal onverwante paren te kunnen maken. De kwaliteit van de vogels, kijkend naar de standaardeisen , lijkt mij goed. De keuringen in het najaar zullen uitwijzen of dat inderdaad zo is.
 

juli 2015

De rietvinken hebben in de nakweek de gang er nog even ingezet en ervoor gezorgd dat nog een achttal jongen op stok zijn gekomen. Inmiddels is van deze vogels het geslacht bepaald en nu blijkt dat 7 van de 8 jongen poppen zijn. Ideaal om te ruilen met andere kwekers

In oktober 2016 besloten om met de Gele Rietvinken te stoppen. De laatste vogels worden midden november opgehaald. Dan komt er weer wat ruimte, maar die is deels al weer ingevuld doordat mijn vrouw het leuk vond om een met Zwarkopsijzen te gaan kweken.