Handige tips uit de ervaring van een tropenkweker.

Prettige zitstokken

De zitstokken die momenteel in de handel zijn zijn voor de vogel die erop moet zitten niet prettig. Ten eerste zijn de stokken niet rond en heeft de vogelpoot altijd te maken met een vlak gedeelte en daarbij zijn de stokken overal van dezelfde diameter. De stokken die wel rond zijn en als front-indraai-stokken zijn te gebruiken hebben een kunststoffen houder waar zich makkelijk luizen kunnen verbergen.

De oplossing is onderstaand. Zoek een paar goede takken, liefst beuken of eiken. Koop een aantal stokbouten ( maat m5 of M6), dat zijn verbindingsmiddelen met aan de ene kant een schroef voor hout en aan de andere kant een bout. Boor een gaatje in de stok, plaats een imbussleuteltje in de boutkant van de stokbout en draai de schroef in het hout. Met twee carrosserie ringen en een vleugelmoer van de juiste maat kan de tak als zitstok in het front gemonteerd worden. Eens per 14 dagen wat  verdelgingsmiddel op de verbinding druppelen en de vogel heeft een heerlijke stok en weinig of geen last van luis.

 

 

 

 

 

Handige nestkastje

De nestkastjes aan mijn broedkooien hangen aan de buitenzijde. Hierdoor blijft in de kooi meer ruimte en kan ik simpel van buiten af de nesten controleren. Ik heb de achterzijde van de nestkastjes met schoolborden zwart geschilderd, hierdoor kan ik met een krijtje aantekeningen maken op het nestkastje en heb ik de informatie tijdens het voeren bij de hand. Wanneer eieren zijn bijgelegd is het een kwestie van een streepje bijzetten en de info van wat er in het nest gebeurt is altijd up to date.

 

 

 

Handig TT kooitje voor verkoopvogels

Zelf zet ik verkoopvogels altijd klaar voor de koper in een TT kooitje. Meestal nog voorzien van een schoon "trainings"plastic ter voorkoming van beschadigingen. Wanneer de koper met en TT kooitje zijn vogels komt ophalen is het een kleine moeite om de vogels te laten overwippen. Lastiger wordt het als de koper bijv. komt met een lopertje of doosje. De vogels moeten dan uit het TT kooitje worden gevangen. Dit gaat lastig omdat de zitstokken vervelend in de weg zitten en de vogels beschadigd kunnen raken. Als de zitstokken aan elkaar worden verbonden middels een plaatje hout en in de achterwand van het kooitje twee gaten worden geboord, dan kunnen de zitstokken bij het uitvangen van achteruit worden weggenomen 

 

Lopertje aanpassen

Als je vogels gaat kopen of verkopen is een lopertje erg handig. Alleen moet je erg oppassen dat vooral kleine tropen niet ontsnappen als je met je hand naar binnen gaat. Dit probleem kun je oplossen door het grote gat van het deurtje te voorzien van "elastische tralies". Het elastiek zorgt voor een verkleining van het "gat" als je hand naar binnen gaat; gevolg minder ontsnappingen! zie de foto