De diervriendelijke muizenval 

Het probleem bij het vangen van muizen is dat de “normale” klapmuizenvallen, nadat ze eenmaal een muis hebben gevangen meestal geen tweede meer vangen. Dat komt door de geur van de dode muis.De kunst is dus om snel een muis te vangen zonder dat hij sterft en de muizenval voor de volgende vangst bruikbaar blijft.

Jan Ooijevaar, van de dierenspeciaalzaak in Bergen kwam met de volgende val, die naar zeggen al honderden muizen bij diverse mensen had gevangen. Kosten bijna nul en succes verzekerd.

  Uitgaande van een kistje voor twee flessen wijn ( altijd wel ergens op de kop te tikken), vervangt men het schuivende deksel door een transparant deksel.

Vervolgens gat boren in één van de kopse kanten en een tussenwandje maken met zo’n zelfde gat. Zie ook de foto’s. Met een stukje hout met een sponning, of met een stoeltjesprofiel een geleiding maken voor een schuifje ( niet van hout, dat wordt doorgeknaagd). Gaatje in de vloerplaat boren zo dicht mogelijk achter het tussenschot en in het midden van de doorgang, gaatje in het schuifje, touwtje eraan en door het gaatje in de vloerplaat halen en ergens aan een schroefje in onder-of zijkant vastzetten en klaar is de val.        De werking:

/assets/img/placeholder.jpg/assets/img/placeholder.jpg

 Muis loopt te scharrelen en ruikt voer in de val. Hij  gaat door het gaatje in de kopse kant binnen. Loopt  op zoek naar voer naar het volgende gat in  de tussenwand. Hé, een belemmering, even  doorknagen. Het schuifje zakt dicht, de muis  gevangen, kan nog een tijdje lekker eten en wordt  uiteindelijk losgelaten op een plaats waar hij  voorlopig de volière of het hok niet meer kan  vinden.Touwtje opnieuw aanbrengen en val weer  neerzetten. De volgende muis ruikt alleen de  vertrouwde lucht van andere muizen en is dus niet  bang om binnen te gaan … het vervolg……. Het laat  zich raden.

             Succes en laat eens weten wat de vangst is. 

 De val heeft een nacht buiten gestaan in de volière. De luikjes naar de nachthokken waren dicht en dat betekende voor de muizen die normaliter ‘s nachts van  buiten naar binnen gingen om te eten een tegenvaller. Dan maar buiten je kostje bij elkaar zoeken. De gevolgen zijn duidelijk, de foto toont het aan: twee muizen in  de val./assets/img/placeholder.jpg

 De geschiktheid van de val is hiermee aangetoond.

 

 

 

 

 

 Op onderstaande tekening een schematische voorstelling van een val  met 1 compartiment. Zorg ervoor dat als de muis gevangen is deze niet al  te lang in de val zit. Muizen zijn zeer inventief en vinden altijd wel een  mogelijkheid zich uit de val te knagen.

 

 

 /assets/img/placeholder.jpg